Uppe med tuppen & utsikten västerut mot hamnen från vårt Penthouse på Islay Hotel
Utsikten Österut får andra sidan av vårt Penthouse.
Scottich breakfast, ägg, tomat, black pudding & sausage
Själv gick jag på Scones med posherat ägg skinka & hollandaise, gott.
Bowmore blev dagens 1'a stop, även där lite 'otur' med att inte komma med 1'a tur.
Så vi tittade lite på stranden
Och lite på torget
Tittade in i Kyrkan & gick nog runt hela byn, bilen är utsikten från kyrkan :-)
Nu var det dags att gå in på Bowmore's destileriet
Korn, som gror lätt fuktiga. Mältning.
Tills de blir lite större än de jag har i handen
Lite fler i samma hand
Bror fick prova att vända kornen med gammalt redskap
Sedan ska de in i röken,
Upp till kanten fylls de
Och därnere eldar de på torven
Skorstenen som naturligtvis var väldigt speciell för att skapa Bowmore rökigheten
Torven som ger den där rökiga röken
Laddat för nästa brasa
Grovheten på hur de vill ha korn'en malda
Mäsktunnorna, på Bowmore är det koppar
Grist bin, mält tunna :-),
Sen Mash tun
Sen ska det jäsas, i trätunnor.
Av Amerikansk
Sen vidare till destilieringen,
Olika krökta 'svanhalsar' för att få rätt karaktär
Och sen ner i gamla ekbourbon fat för att få lite sötma, rundhet osv
De har ett lager nere i källaren, under vattenytan så att 'angelshare' minskar.
Lite ½gammalt % lite nytt, knappt dammigt.
Havsutsikt
Selfie utanför Bowmore
Restaurang utsikt
Resans 1'a haggis, med Irnbru & lite sallad. Mkt gott.
Vatten & Jura
Torv'odlingarna'
De öppna vidderna på Islay, större än jag trodde.
Lamm, men jag fick inget. De hade stoppat vitlök i dem :-(
Laphroaig's rökmaskin
Laphroaig's special skorsten för den goda smakens skull
Deras diskreta vägg mot haven
Laphroaig ligger i en väldigt fin vik
Lite skyddat
Med glada bläckfiskar & annat småknytt i vattnet
Vår guide Thomas håller genomgång utanför
På Laphroaig så får man faktiskt smaka på mäsken, inte speciellt gott men vi fick.
På Laphroaig var allt i i destileriet metal,
deras filosofi var att ett par dagar i trä vid gäsning/mäskning inte ger lika mycket smak som
ett par år i en fd bourbon tunna.
Här har vi deras svanhalsar som lutar lite uppåt,
Och glasburkarna där man tar ut hjärtat av spriten, inte för stark (huvud) eller för svag (svans).
Här står tunnorna på rad & bara väntar på att bli fulla av whisky
Torvlagret
En gammal Markers Mark tunna
Lagret av tunnar bakom galler,
Gubbarna dricker kaffe med Laphroaig truffels utanför destileriet
Och den vackta stentunnan utanför
Gissar att jag ville ha kort på skorstenen en gång till ifall jag vill kopiera
Beställer tour på lagavulin, vi lär oss :-)
Hit kan man åka buss
Far & Lelle tar igen sig på hotelrummet medan Bror är ute & springer,
våra sängar & rummet åt väster.
Rummet åt öster
Utsikt inåt Port Ellen & stranden
Utsikt mot hamnen
Rökrutan/borden utanför puben nedför vårt rum.
Stranden österut,
Vår egen jacuzzi, som vi bara duschade i
Handfat, toalett & handduksvärmare
Provning av slattarna från oban, bowmore & laphroaig med torkad ingefära.
Jo det är sant på Oban så fick man & de tom rekommenderade (att prova).
Dagen middag, det de kan göra utan Vitlök....
Far & Bror fick Lamm (marinerat med vitlök) myntasås & kokta grönsaker
Och Hotellets toalett var en prisvinnare, tryggt.
De tre destileriernas väg, där man jagar stora cyklar
Kan vara 3 miles till Ardbeg eller så finns det 3 stycken.
Vi missade alla.