Scotland 2017-05-06

    Day 3 Islay




Uppe med tuppen & utsikten västerut mot hamnen från vårt Penthouse på Islay Hotel



Utsikten Österut får andra sidan av vårt Penthouse.



Scottich breakfast, ägg, tomat, black pudding & sausage



Själv gick jag på Scones med posherat ägg skinka & hollandaise, gott.



Bowmore blev dagens 1'a stop, även där lite 'otur' med att inte komma med 1'a tur.



Så vi tittade lite på stranden



Och lite på torget



Tittade in i Kyrkan & gick nog runt hela byn, bilen är utsikten från kyrkan :-)



Nu var det dags att gå in på Bowmore's destileriet



Korn, som gror lätt fuktiga. Mältning.



Tills de blir lite större än de jag har i handen



Lite fler i samma hand



Bror fick prova att vända kornen med gammalt redskap



Sedan ska de in i röken,



Upp till kanten fylls de



Och därnere eldar de på torven



Skorstenen som naturligtvis var väldigt speciell för att skapa Bowmore rökigheten



Torven som ger den där rökiga röken



Laddat för nästa brasa



Grovheten på hur de vill ha korn'en malda



Mäsktunnorna, på Bowmore är det koppar



Grist bin, mält tunna :-),



Sen Mash tun



Sen ska det jäsas, i trätunnor.



Av Amerikansk



Sen vidare till destilieringen,



Olika krökta 'svanhalsar' för att få rätt karaktär



Och sen ner i gamla ekbourbon fat för att få lite sötma, rundhet osv



De har ett lager nere i källaren, under vattenytan så att 'angelshare' minskar.



Lite ½gammalt % lite nytt, knappt dammigt.



Havsutsikt



Selfie utanför Bowmore



Restaurang utsikt



Resans 1'a haggis, med Irnbru & lite sallad. Mkt gott.



Vatten & Jura



Torv'odlingarna'



De öppna vidderna på Islay, större än jag trodde.



Lamm, men jag fick inget. De hade stoppat vitlök i dem :-(



Laphroaig's rökmaskin



Laphroaig's special skorsten för den goda smakens skull



Deras diskreta vägg mot haven



Laphroaig ligger i en väldigt fin vik



Lite skyddat



Med glada bläckfiskar & annat småknytt i vattnet



Vår guide Thomas håller genomgång utanför



På Laphroaig så får man faktiskt smaka på mäsken, inte speciellt gott men vi fick.



På Laphroaig var allt i i destileriet metal,
deras filosofi var att ett par dagar i trä vid gäsning/mäskning inte ger lika mycket smak som
ett par år i en fd bourbon tunna.



Här har vi deras svanhalsar som lutar lite uppåt,



Och glasburkarna där man tar ut hjärtat av spriten, inte för stark (huvud) eller för svag (svans).



Här står tunnorna på rad & bara väntar på att bli fulla av whisky



Torvlagret



En gammal Markers Mark tunna



Lagret av tunnar bakom galler,



Gubbarna dricker kaffe med Laphroaig truffels utanför destileriet



Och den vackta stentunnan utanför



Gissar att jag ville ha kort på skorstenen en gång till ifall jag vill kopiera



Beställer tour på lagavulin, vi lär oss :-)



Hit kan man åka buss



Far & Lelle tar igen sig på hotelrummet medan Bror är ute & springer,
våra sängar & rummet åt väster.



Rummet åt öster



Utsikt inåt Port Ellen & stranden



Utsikt mot hamnen



Rökrutan/borden utanför puben nedför vårt rum.



Stranden österut,



Vår egen jacuzzi, som vi bara duschade i



Handfat, toalett & handduksvärmare



Provning av slattarna från oban, bowmore & laphroaig med torkad ingefära.
Jo det är sant på Oban så fick man & de tom rekommenderade (att prova).



Dagen middag, det de kan göra utan Vitlök....



Far & Bror fick Lamm (marinerat med vitlök) myntasås & kokta grönsaker



Och Hotellets toalett var en prisvinnare, tryggt.



De tre destileriernas väg, där man jagar stora cyklar



Kan vara 3 miles till Ardbeg eller så finns det 3 stycken.
Vi missade alla.

Islay & Edinbourg 2017-05-07   Till Index